Waarom kies ik voor een grondradar onderzoek?
Een grondradar, ook wel Ground Penetrating Radar (GPR) genoemd, zendt met een hoge frequentie radiogolven uit en meet de echo’s van die elektromagnetische pulsen(golven) via radarantennes (een zender en ontvanger). Hierdoor kunnen laagovergangen (klei-, zand-…) en fysische verstoringen (puin, betonmassieven, buizen,…) in de bodem worden vastgesteld in de elektrische potentiaalverdeling aan het aardoppervlak. Met de combinatie van de grondradar en de potentiaalmeter meet de grondradar de diepte (Z) van ondergrondse objecten met een precisie van enkele centimeters. Wanneer er contrasten in de bodem aanwezig zijn, zoals riolering, kabels en leidingen, wordt de golf gereflecteerd. Vanuit de ontvangen golven worden beelden van de ondergrond verkregen op een veldcomputer en opgeslagen. Op het beeldscherm van de veldcomputer zien wij dan hyperbolen.
Door het lopen van lijnen / banen wordt een ondergronds gebied in kaart gebracht. Het beeld dat hieruit verkregen wordt heet een grid. Uit deze grid kunnen exacte GPS-locaties (X, Y en Z) van de waargenomen contrasten achterhaald worden. Resultaten uit de beelden kunnen zowel in GIS als AutoCAD worden verwerkt. De data wordt real-time geïnterpreteerd en evt. op kantoor verder geanalyseerd. De interpretatie van de digitale proefsleuf is de cruciale stap in het proces van verificatie en validatie van vaststelling van ondergrondse infra.
Deze techniek biedt vele voordelen, zo zijn er bijvoorbeeld minder proefsleuven nodig wat minder kans op graafschade betekent. Ook heeft u gelijk een groot gebied inzichtelijk in plaats van enkele (punt)locaties van gegraven proefsleuven. Dit bespaart u zowel tijd als geld. En veel risico.